Conmemoració del 75è aniversari de la revolució social de 1936

El passat diumenge 16 de juliol, i com a un dels primers actes dins la Festa Major de Salt, l’Ateneu vam organitzar una sèries d’actes; una xerrada sobre les col·lectivitzacions agràries i industrials a Salt, un dinar popular, i el passi dela pel·lícula “Tierra y libertad” de Ken Loach.

Per molt que diguin les males llengües les col·lectivitzacions a Salt varen ser un exemple d’ordre i justícia. Les terres del terratinent i cap de l’oligarquia de llavors, el marquès de Camps (nomentas pel vaticà) varen ser expropiades 165 Ha, de les quals s’en varen col·lectivitzar 22. No totes les terres varen ser expropiades, naturalment es varen respectar les petites propietats familiars d’autoexplotació, a voluntat d’ingressar en el regim de treball col·lectiu. El sindicat agrícola es va integra a la CNT de Salt, sindicat fort i molt nombrós a Salt. L’industria textil saltenca també va ser expropiada i col·lectivitzada passant a mans de l’assemblea de treballadors de la Coma Cros, abans que fos intervinguda pel govern centralista de la Generalitat i transformada a industria de guerra (s’hi faricaren les bales dels fusells). Un cop acabada la guerra els patrons es trobaren les fabriques en millors condicions materials que les varen deixar.

Els obrers de Salt no elsva agafar desprevinguts el cop militar, La FAi a Salt hi tenia una presència important i conectada amb Barcelona, fet que li va permetre acumular armamnet pel que pogués passar i va passar. El famós comité de Salt (format per vàries forces revolucionàries), amb les armes ala mà va fer parar el cop militar a Girona, i va destituir del poder economic i polític a la burgesia del moment. Nombrosos saltencs pro-feixistes varen poder passar la frontera i incorporar-se al bàndol facciós per lluitar contra la república i contra la revolució obrera.

Les col·lectivitzacions a salt foren un exemple de bon funcionament i d’autogestió pels propis treballadors/es, tot i els esforços del govern central de controlar-les.

Molts treballadors autònoms s’agruparen i crearen col·lectivitats, com la col·lectivitat de barbers de Salt, que va sofrir l’atac d’elemnts contrarevolucionaris i profeixistes a través d’escampar rumors i calumnies sobre la qualitat del servei. Avui encara duren els rumors feixistes, concentarts contra els estrangers (els regalen cotxets, aliments, pisos, i altres calúmnies que atempten contra la intel·ligència i sentit comú).

Després d ela xerrda vam preparar un dinar popular al carrer on hi varen participar més de vint persones, on amb l’aportació voluntària de cadascuna i amb el treball col·lectiu vàrem fer un menjar saborós i vàrem passar una bona estona.

Per acabar el dia vàrem passar la pel·lícula Tierra y libertad inspirada en el llibre autobiogràfic de George Orwell, on explica la seva vivència de les col·lectivitzacions agràries a l’Aragó i el procés contrarevolucionari i de “caça de bruixes” a la reraguarda contra la CNT, la FAI, i el POUM, el més perjudicat, on varis dels seus dirigents varen ser executats per ordre d’Stalin a través del PSUC-PCE i amb el consentiment d’ERC i el PSOE.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s